Explainerfilm

Vad är en explainerfilm?

En explainerfilm är en kortvideo som oftast används för marknadsföring. En explainerfilm innehåller information om en tjänst, produkt eller affärsidé och läggs upp på en hemsida eller på sociala medier.

 En explainerfilm:

 • Är kort och koncis, max 3 minuter lång.
 • Innehåller mycket men lättförståelig information om din vara eller tjänst.
 • Används för marknadsföring och försäljning.
 • Förklarar vad, varför och hur din produkt eller vara kan hjälpa kunden.
 • Uppmuntrar kunden till att köpa din vara eller tjänst.
 • Hur gör man en bra explainerfilm?
 • Explainerfilmer finns i flera olika varianter. Gemensamt för alla är att de följer vad vi kallar 5 gyllene regler.

 5 gyllene regler för explainerfilm

 • Videon ska tydligt visa hur produkten/tjänsten kan lösa konsumentens problem eller önskemål. Videon ska också förklara vad, hur och varför just din produkt/tjänst kommer att lösa det.
 • Explainervideon är kort, max tre minuter och gärna kortare än så. Här gäller det att få in mycket övertygande information på kort tid.
 • Videon ska peka kunden vidare till nästa steg. Information om hur konsumenten beställer, bokar eller tar kontakt efter videons slut är superviktigt.
 • Videon ska vara anpassad för sin målgrupp och fokusera på att attrahera konsumenter inom målgruppen.
 • Explainerfilmen ska vara av hög kvalitet. All typ av marknadsföring speglar produkten. Filmen bör vara genomtänkt och varumärkesbyggande. Bra kvalitet på innehåll och produktion speglar i sin tur en värdefull produkt.

  Vad ska man tänka på när man skapar en explainerfilm?

  När du ska skapa en explainerfilm så är det bra att ha följande frågor i bakhuvudet:

  • Vilken målgrupp har du?
  • Vad är målgruppens problem/utmaning?
  • Hur löser din produkt/tjänst problemet eller utmaningen?
  • Varför ska målgruppen välja just din produkt/tjänst och inte någon annans?

  När du besvarat dessa frågor är det dags att sätta igång. Börja med att göra upp en strategi för din marknadsföringsvideo. Anpassa videon till din målgrupp genom att välja rätt format och bestämma vilka forum du ska lägga upp din explainervideo på.

   Vilken typ av explainer video bör du göra?

   Det finns flera typer av explainervideos så du behöver bestämma vilken typ som passar ditt syfte bäst. De vanligaste typerna av explainers är:

    Animerade explainerfilmer

   • Live-action explainers
   • Crowdfunding explainervideos

    När du bestämt dig för vilken typ av explainerfilm du vill ha så finns där ytterligare några olika former att välja mellan. Speciellt den animerade typen har flera olika alternativ att välja på.

    Tänk på!

   Det är viktigt att du väljer rätt typ av explainervideo till ditt syfte. Videon måste passa både din produkt/tjänst och din målgrupp. Om din målgrupp inte tilltalas av din video mister den sitt syfte. Explainern speglar även ditt företag. Därför bör explainern ligga i linje med företaget, varumärket och den grafiska profilen.

   Animerad explainerfilm

   Den animerade explainerfilmen är det mest populära alternativet. Detta beror på flera saker. Dels så vet man att animerade videos ofta drar människors blickar till sig och skapar ett intresse, dels är de lättare och billigare att skapa. En animerad explainerfilm kräver inte ett stort filmteam och den har oftast en kortare produktionstid

   5 typer av animerade explainervideos

   En explainer video följer samma produktionsprocess i tre steg som vilken videoproduktion som helst.

   Infographic –

   Innehåller grafer och diagram som på ett lättsamt och intressant sätt informerar konsumenten om produktens/tjänstens funktioner. Symbolerna och bilderna är ofta färgglada och lätta att tyda.

   Whiteboard –

   En animerad explainer där en text skrivs på en whiteboard eller en krittavla. En animerad whiteboard är visuellt mer lockande än att titta på en live-action video där en verklig person skriver på tavlan.

   Product Simulation –

   Videon innehåller faktiska bilder av din produkt i arbete. Den här typen av explainer används oftast för att visa en översikt av till exempel en digital plattform eller av en programvara.

   Character Driven Video –

   Här används animerade figurer och karaktärer för att iscensätta din verksamhet genom digital storytelling.

   Motion Graphics –

   Motion Graphics Explainers är oftast 3D-animerade och använder sig av bilder istället för ord. Med hjälp av en motion graphics video kan du visa upp din produkt eller ditt företag på ett levande sätt. Dessa videos innehåller representativa objekt för att attrahera konsumenter.

   Live-action Explainer Video –

   En live-action video filmas på det traditionella viset. Oftast filmas en betydande person inom företaget som förklarar och visar hur produkten är framtagen och varför man ska köpa den. En annan vanlig typ av live-action video är när man filmar själva produkten när den är i arbete. En live-action explainer är lite dyrare och svårare att göra jämfört med en animerad explainer.

   Crowdfunding Explainer Video

   En crowdfunding explainer video har som syfte att förklara och informera potentiella donatorer om varför man ber om bidrag till något. Dessa videos används ofta för att samla in pengar till välgörenhet eller kampanjer. I videon ska det framgå varför donationerna behövs, vad de kommer användas till och hur de som samlar in pengarna ska kunna genomföra sitt projekt. En bra och förtroendeingivande crowdfunding video kan leda till stora inkomster för ditt projekt.

    

   Bluecart – Animated Explainer Video by lemonlight

   Hur gör man en explainerfilm?

   När man gör en explainerfilm, eller egentligen vilken film som helst, så görs det oftast i tre steg: 

   1. Förproduktion. I förproduktionen bestämmer man sig för vilken typ av explainer man vill ha för att den ska passa sitt syfte och sin målgrupp. Efter detta är det dags att skriva ett säljande manus som får kunden att fastna för din produkt/tjänst. När det sedan närmar sig produktionsfasen så kan man antingen samla ihop ett eget produktionsteam eller så anlitar man en videoproduktionsbyrå som löser produktionen snabbt, smidigt och enkelt (till exempel vi som arbetar på Styrka Media!).

    Produktion – Det är nu det börjar! Din explainerfilm ska äntligen produceras och i detta steg börjar man med att ta fram en första mall av hur explainern ska komma att se ut. När grunden är lagd så är det dags för inspelning!

   Efterproduktion – När allt är inspelat och klart så är det dags för efterproduktion. Det är i detta steg man redigerar videon, rösterna och lägger på ljud och liknande. I efterproduktionen finputsar man även de sista detaljerna så att filmen blir precis så som du önskar.

   Vad är en onboarding-video?

   En onboarding-film är en video som förklarar och beskriver hur en produkt fungerar. Den ger instruktioner som hjälper dina kunder att komma igång med att använda sin produkt eller tjänst så fort som möjligt. En onboarding film är en snabbversion av en instruktionsmanual, eller helt enkelt en virtuell manual. I videon visar man hur kunderna ska kunna få ut så mycket som möjligt av sin produkt eller tjänst.

   Varför ska man ha en onboarding-video?

   En bra onboarding film gör det möjligt för konsumenten att förstå hur tjänsten eller produkten ska användas och hur de ska göra för att snabbt komma igång med att använda den. Videon är vägledande och informativ och får kunden att förstå. Syftet med onboarding-filmer är att ge en så kallad “aha-upplevelse”.

   Spara pengar med en animerad onboarding-video

   När du kombinerar en bra explainer med en bra onboarding video inger du trygghet och auktoritet. Dina kunder blir nöjda och mer benägna att köpa en produkt om de förstår hur den faktiskt fungerar. Eftersom all reklam går ut på att visa upp en lösning på ett problem som kunden har så är en onboarding-film ovärderlig. Den visar direkt svaret på det som kunden undrar över. Vi alla vill ha simpla och enkla lösningar och kommer därför nästan alltid välja det mest okomplicerade alternativet. En informativ onboarding video sparar även ditt företag tid och pengar. Ju tydligare film du har, desto färre kunder blir i behov av akut kundtjänst.

   Lägre Bounce Rate med en bra explainervideo

   Bounce Rate, eller som det heter på svenska; avvisningsfrekvens, är statistiken över det antal människor som klickat in sig på din hemsida men sen inte gjort något mer. De har inte följt någon länk, inte beställt något och inte sökt någon information. En låg bounce rate är alltid att eftertrakta och där kan till exempel en bra explainerfilm vara väldigt viktigt. Om du direkt kan fånga den potentiella kundens intresse så ökar chanserna att kunden går vidare och slutligen genomför ett köp. Din explainervideo kan till och med vara avgörande för ifall kunden stannar kvar på din sida eller inte.

   Köpa explainervideos?

   Hur gör man för att köpa explainervideo och var kan man beställa en? Det finns många olika videoproduktionsbyråer att välja mellan när det kommer till att köpa explainer-videos. När man ska välja en mediebyrå som ska producera explainerfilm så ska man alltid be om referensarbeten. Det hjälper dig som beställare att skapa en tydlig bild av vad du kan förvänta dig, och kan även ge dig inspiration till vad det är du vill ha!

   Varför ska man anlita en videoproduktionsbyrå för animerad explainerfilm?

   Eftersom en explainerfilm eller onboarding-video är så pass viktig för din marknadsföring och försäljning så är det viktigt att filmerna är välgjorda och professionella. En dålig explainer video eller onboarding film kan vara direkt skadlig för företagets rykte och anseende. Vill du veta mer om explainerfilmer så är du varmt välkommen att kontakta oss på Styrka Media så berättar vi mer. 

   Om du letar efter andra resurser eller stöd för att göra din egen explainer video kan vi hjälpa dig! Kontakta oss idag för att ta reda på hur vi på Styrka Media kan hjälpa dig med alla dina behov kring Explainer Video.

   Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av cookies. mer information

   Dina cookie-inställningar för denna webbplats är satt till ”tillåt cookies” för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för cookies eller om du klickar ”Godkänn” nedan så samtycker du till detta.

   Stäng